2010. március 15., hétfő

Internet-hozzáférés, mint emberi jog

BBC által kezdeményezett közvéleménykutatás
A felmérés szerint, amelyben 26 ország 27 ezer lakosát kérdezték meg, 87 százalékuk szerint az internet hozzáférésnek benne kellene lennie az alapvető emberi jogokban. Azon válaszadók közül, akik nem rendelkeztek internettel több, mint 2/3-a fontosnak tartja, hogy hozzáférjen a világhálóhoz.

Sőt, Oroszországban, Mexikóban és Japánban a megkérdezettek 3/4 része azt nyilatkozta, hogy nem is tudna meglenni internet nélkül!

A finn és észt jogszabályzásban már szerepel a hozzáférés az alkotmányos jogok között, Angliában és Franciaországban pedig olyan törvényt terveznek, ami amellett, hogy mindenki számára biztosítaná a szélessávú internet-hozzáférést, a netet illegális célokra használók hozzáférését letiltaná.

Az állam kontrollálhat?
A felmérést végző GlobeScan olyan kérdést is feltett az embereknek, hogy mi a véleményük az internet kormányok általi szabályozásáról. A brit, kínai és török megkérdezettek többsége szerint ez bizonyos esetekben elfogadható, de a dél-koreai és a nigériai válaszadók nagy része teljesen elutasította.

A Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) főtitkára, Hamadoun Toure szerint az lenne jó, ha a kormányok az alapvető infrastruktúrába sorolnák az internetet. Emellett azt emelte ki, hogy "a kapcsolattartáshoz való jogot nem szabad figyelmen kívül hagyni".


Forrás: itmania
Kép forrása: infovilag.hu
A felmérés teljes szövege megtekinthető: BBC honlap

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése