2010. február 28., vasárnap

Televíziózás három dimenzióban

Hazánkban még a digitális televíziózás is gyerekcipőben jár, nem is beszélve a HD minőségű televízió műsorok elterjedéséről, de már itt van az újabb őrület a világon, a 3D TV.

Míg a magyarok még csak a moziban élvezhetik azt az érzést, mintha ők is a filmben lennének, az angol sportrajongók ezen a hétvégén már a televízióban is. Természetesen először ez sem a háztartásokban lehetséges, mivel speciális TV-t igényel, hogy a meccseket 3D-ben nézhessék.


A rajongók egyelőre csak kilenc pubban elhelyezett speciális készülék révén nézhetik meg 3D-ben a hétvége* rangadóját, az Arsenal-Manchester United összecsapást, a SKY televíziós társaságnak köszönhetően. Később azonban tervezik, hogy a focin kívül filmek és egyéb műsorok is láthatóak lesznek 3D-ben.

Az új technológia lényege, hogy az adott műsort két kamerával veszik fel. Az egyik kép, amit a bal szem lát, a másik, amit a jobb. A műsor megtekintéséhez, ahogy a moziban a 3D-s és IMAX filmeknél is, szükség van egy speciális szemüvegre, ami lehetővé teszi, hogy a bal- és a jobb szem csak a neki szánt képet lássa, így érve el a 3D-s hatást.

Forrás: itmania.hu
(megtekintve: 2010.02.27)
Kép forrása: tvsnob.com

*A meccs valójában január 29-én volt. Az én feladatom (az ELTE BTK Könyvtártudományi Tanszék egyik órájának keretében) az itmánia valamely cikkének szemleblog formájú elkészítése, de elég zavaró a pontatlan információ közlése az olvasókkal!