2010. május 13., csütörtök

Hazánkban csökkent a szoftverkalózkodás

Az illegális szoftverhasználat ellen küzdő szövetség, a BSA (Business Software Alliance) 111 országban készíttetett felmérést az IDC piackutatóval, melynek eredményéből az derült ki, hogy a szoftverkalózkodás globális aránya 43%-ra nőtt 2009-ben. Ez az arány 2008-ban 41 % volt.

Az IDC tanulmánya a különféle személyi számítógépeken, köztük asztali számítógépeken, laptopokon, valamint ultra-hordozható gépeken futó dobozos szoftverek illegális használatára terjedt ki.


54 országban, köztük Magyarországon is csökkent az illegális szoftverhasználat a 2009-es év folyamán. Így jelenleg 41 százalék. A csökkenés biztató lehet. Dr. Dzsinich Gergely, a BSA Magyarországi Bizottságának elnöke a következőkre hívja fel a figyelmet: "Változatlanul létfontosságúak a szoftverlopások visszaszorítására irányuló erőfeszítések. Továbbra is elfogadhatatlannak tartjuk, hogy 10 szoftverből 4 nem jogtiszta módon kerül a számítógépekre".

A tanulmány szerint 19 országban emelkedett a szoftverek illegális használata, 90 % feletti az arány Grúziában, Moldovában és Zimbabwéban. A legalacsonyabb pedig továbbra is az Egyesült Államokban, Luxemburgban és Japánban, ugyanis ezen országokban 20 % körüli az arány.

2009-ben az illegális szoftverhasználat kereskedelmi értéke elérte az 51,4 milliárd dollárt.

Forrás: itmania
Kép forrása: infovilag

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése