2010. október 5., kedd

Az alábbi cikk Juhász Valéria Internet, nyelvhasználat és dzsender-kutatás című tanulmánya alapján készült (Alkalmazott Nyelvészeti Közlemények, Miskolc, II. évfolyam, 1. szám, (2007) pp. 69-76.)

Mi is a dzsender?
Dzsender-kutatás szempontból új lehetőséget nyújt az internetes fórumbeszélgetések, vélemények, ismerkedő oldalak vizsgálata. A dzsender (gender) szó olyan értelemben jelenti a társadalmi nemet, hogy hozzá tartozik az a viselkedési forma, amit a társadalom elvár a nőktől, a férfiaktól.

Álarc mögött
Az interneten történő kommunikálás biztonságot nyújt, lehetőség van álarc mögé rejtőzni. Sokan álnevet használnak, sőt ellentétes nemű keresztnevet választanak. A kutatások szerint ennek az az oka, hogy a nők minimalizálni akarják a diszkriminációt, a férfiak pedig fel akarják hívni magukra a figyelmet. Azonban a nyelvhasználat módja árulkodik arról, hogy valójában milyen nemű az illető. Külföldön és hazánkban is végeztek vizsgálatokat írott szövegeken és ezek eredménye azt mutatja, hogy körülbelül 75-80%-os pontossággal megállapítható, hogy milyen nemű a szerző.

Az online kommunikáció további érdekessége, hogy nők és férfiak hogyan viselkednek ellenkező nemű beszélgetőpartnerek társaságában. A férfiak visszavesznek stílusukból, kevésbé agresszívak, a nők pedig pont fordítva, agresszív nyelvhasználatot vesznek fel. Ez által lecsökken a különbség a két nem nyelvhasználatában.

Érzelmek kifejezése
A nők beszélgető, ismerkedő céllal kommunikálnak a neten, valamint kapcsolataik ápolására használják. Harmonikus közeget igyekeznek kialakítani, együttérzőek, sok személyes megjegyzést tesznek és kifejezik érzelmeiket. Például háromszor annyi mosolyjelet küldenek, mint a férfiak.

A smiley
"egy mosolygó arcot jelképező karika két pont szemmel és egy szájat jelentő görbe vonallal, általában sárga színben. Az eredetijét Harvey Ball találta ki 1963-ban egy biztosítócég számára. Az arcot a két Spain fivér, Bernard és Murray népszerűsítette tovább, akik pólók, bögrék, gombok, matricák és egyéb tárgyak díszítésére használták fel. A smiley a dance és az underground zene és kultúra jelképe is volt az 1990-es évek elején. Végül az internetkultúra alapja lett, mint érzelmet kifejező ikon." - Wikipédia

A smiley, illetve az emotikonok fontos szereplői a netes kommunikációnak, mivel szükséges a nonverbális információátadó módot valamivel helyettesíteni, hogy a leírtak ne legyenek félreérthetőek.
A jelentés a szövegkörnyezettől függ. A szöveg és a jelentés között nincs állandó összefüggés, a szöveg teljes környezete alakítja ki ezt az összefüggést. Emellett megállapodás kérdése is a jelentés, mint a smile esetében is.
E témában tovább tájékozódhatunk Bódi Zoltán és Veszelszki Ágnes : Emotikonok, Érzelemkifejezés az internetes kommunikációban című könyvéből (Magyar Szemiotikai Társaság, Budapest, 2006)

Forrás: Alkalmazott Nyelvészeti Közlemények

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése