2010. november 7., vasárnap

Szlengek gyűjteménye a neten

A Szlengblogot 2006 év elején indította el Nyelvész Józsi. "A Szlengblog a magyar nyelv (és kultúra) blogja, alulnézetből."


Ki a szerző?

Nyelvész Józsi álnév mögé bújt 4 éven át Nebehaj Viktor, aki 2010 márciusában fedte fel titkát. Sok találgatás folyt, hogy kit rejthet az álnév. Például Balázs Géza nyelvész úgy gondolta, hogy csakis olyan ember lehet, aki aktívan ír és aki hazánkban él. Ellenben Nebehaj Viktor nem szakmabeli, a Google dublini irodájában dolgozik, ahol a keresőminőséggel foglalkozó csapat menedzsere.


Elismerések

2009-ben elnyerte a Goldenblog díjat a kulturális blogok kategóriában. Ennek az évnek a végén a Silenos Kiadó megjelentette könyv formájában a blog 4 év alatt gyűjtött szlengszavait, amelyekhez példamondatokat is mellékeltek. (Szlengblog - Ha érted, hogy mondom) Ezen sikerek hatására gondolta úgy a szerző, hogy többé nem bújik az álnév mögé.


A blog születése és sikere

A szerző elmondása szerint úgy indult el a blog, hogy ki akarta próbálni a Blogspot szolgáltatót és valami értelmes témát keresett. Barátnője nem értette a bebaszna szlengszót, így hát leírta a blogban, hogy mit jelent. Milyen szerencse, hiszen az oldal nagy népszerűségnek örvend! A Szlengblognak sok kommentelője van, a szerző kommunikál olvasóival, megvitatják az aktuális kifejezéseket. A Szlengblog naponta 4000-7000 közötti látogatószámmal büszkélkedhet. 2009-ben az oldalletöltések meghaladták a két és fél milliót.


Nyelvész Józsi szerint a szleng nem más, mint: „A szlenget különböző nyelvészek másképpen határozzák meg. A Szlengblogon közzétett szleng attól szleng, hogy Nyelvész Józsi annak gondolja.”


A Szlengblog segít olyan kifejezéseket értelmezni, amik már-már beépültek a mindennapi nyelvhasználatba.


Tehát ha meg szeretnéd tudni mit jelentenek: gyíkarc, szempa, bikicsunáj, akkor olvasgasd a Szlengblogot!


Forrás: index.hu

Kép forrása: Bookline

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése