2010. április 26., hétfő

A mobilozásnak van káros hatása?

Brit szakemberek kutatást indítanak, hogy kiderítsék a mobiltelefonok károsak-e az emberi szervezetre. Öt országban toboroznak 18 és 69 éves kor közötti résztvevőket, Nagy-Britannián kívül még Finnországban, Svédországban, Dániában és Hollandiában.

A kutatás szempontjai
A kutatók több, mint negyedmillió résztvevővel számolnak, és 30 évre tervezik a kutatást. Reményeik szerint öt év múlva már lesznek értékelhető adatok arról, hogy milyenek a mobiltelefonok fiziológiai hatásai, úgymint fejfájás vagy depresszió. Tíz év vizsgálódás után pedig megfigyelik, hogy van-e szerepe a rák gyakoribb fajtáinak kialakulásában.

A mobiltelefonok káros hatásaira eddig nem volt egyértelmű bizonyíték, ezért van szükség a szakemberek szerint egy ilyen átfogó vizsgálatra. Ez a kutatási projekt abban is eltér az előzőektől, hogy nem a betegségeket veszi alapul, hanem a mobiltelefon-használatot.

Érdekes lenne tudni, hogy a kutatás eredménye változtat-e majd valamin, hiszen Magyarországon jelenleg 11 millió 883 ezer mobil van használatban (februári adat szerint).
Én nem látom értelmét az évtizedekig tartó vizsgálódásnak (ellentétben a rövidebbel), mert valószínű, hogy 30 év múlva már más eszközökkel fogunk kommunikálni.

Forrás: itmania
Kép forrása: kisalfold.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése